Nie kupuję drogich suplementów na odporność. Jesienią do herbaty dodaję dwa plasterki

Dodano:
Herbata z imbirem Źródło: Pexels / Cup of Couple
Ta jesienno-zimowa herbata to must have w moim domu. Piję ją przez cały sezon chłodnych miesięcy, bo jest smaczna, rozgrzewająca, a do tego pomaga uniknąć infekcji. Dodatkowo to napój, który doskonale podkręca metabolizm.

Zalety herbaty z imbirem można wymieniać długo. To napój, który idealnie nadaje się na chłodne poranki i wieczory. Nie tylko rozgrzeje, ale też wspomoże organizm w trudnym czasie infekcji, bo imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego kawałek świeżego korzenia imbiru to produkt obowiązkowy w moim domu.

Dlaczego warto dorzucić imbir do herbaty?

Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa, dlatego jest świetna jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Jednocześnie imbir pomaga złagodzić objawy takie jak katar czy kaszel. W sezonie jesienno-zimowym zadziała także profilaktycznie, wspomagając skuteczne działanie układu odpornościowego.

Warto tu jednak dodać, że imbir ma nieocenione działanie jeśli chodzi o łagodzenie dolegliwości trawiennych. Pomaga przy mdłościach, ale też wspiera metabolizm, dlatego jest dobry dla osób, które dbają o zdrową sylwetkę i są na dietach redukcyjnych. Imbir działa również antyoksydacyjnie oraz moczopędnie.

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Zrobienie herbaty z imbirem jest banalnie proste: wystarczy dorzucić 2-3 plasterki imbiru do kubka z gorącą herbatą i odczekać przynajmniej kilka minut, aby nabrała smaku. Ja do takiej herbaty lubię jeszcze dorzucić laskę cynamonu (również zadziała rozgrzewająco, ale i pobudzająco na metabolizm), sok z cytryny i odrobinę miodu.

Przepis: Rozgrzewająca herbata z imbirem

Napój idealny na jesień i zimę.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
23

Składniki

  • 1 szklanka czarnej herbaty
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie napojuDo gorącej herbaty dorzuć imbir oraz cynamon. Odczekaj 5 minut. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie dosłodź miodem.

To jedna z moich ulubionych wersji na jesienno-zimową herbatę z imbirem, ale przepis można modyfikować w zależności od własnych upodobań. Ja lubię do takiej herbaty dodać także odrobinę soku z malin albo syropu z sosny. Można tu też wkroić plasterki pomarańczy, jabłek oraz gruszek. Jeśli lubisz tego typu herbaty, najlepiej zrobić od razu cały dzbanek i cieszyć się rozgrzewającym smakiem dużo dłużej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...